dijous, 12 de març del 2015

Les tines de Farreres



TINES DE FERRERES


Es troben situades a 430 m de la casa de Farreres (Olvan, -Berguedà-) on són visibles tot seguint una pista en direcció a llevant.
Aquí tenim una foto de les tres tines on si feia vi excavades en paral·lel   en un marge rocós , disposades simètricament, la de més capacitat al mig. Es troben disposades paral·lelament sobre una codina sorrenca.
Totes tres són cilíndriques, la més gran fa 1,8 m de diàmetre, sense senyals d'encaix d'un brescat ni d'una coberta. La sortida la tenen en forma de caixó excavat on hi fa una pica al fons.
Els actuals propietaris de la casa les van descobrir i buidar de terra, trobant-hi a dins trossos de ceràmica que s'han datat d'època  alt-medieval.  En destaquen les diferències respecte  el que es considera el patró típic format per tina, follador i rebaix per la boixa. Pel que fa a les piques que hi ha en el fons del caixó de la sortida opinen que podia haver servit de mesura i de pica de decantació per a la sorra i solatge que inevitablement arrossegaria el vi en contacte amb la roca arenosa.
 La casa de Farreres  antigament s'havia dit de Torrentpregon, el nom es deuria canviar durant els segles  XVII o XVIII, quan va experimentar una important expansió a l'absorbir propietats veïnes.





 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada